תקציר ינואר

האם כדאי להיכנס לבורסה והאם היא גבוהה?

מאמרים נוספים

משקיע כשיר

מבזק חודשי דצמבר 2024

למעשה, אין חדש תחת השמש. עם סיום חודש נובמבר חזק והבחירות בארה"ב שמאחורינו, השוק בארה"ב נעצר קצת ובוחן מחדש את השיא החדש שנשבר. מניות מובילות

קרא עוד »
פוליסות חיסכון השוואה

מבזק אוקטובר 24

לאחר חודש אוקטובר שהיה חלש קצת בשווקים, הבחירות בארה"ב הביאו לדחיפה משמעותית מאוד עם התוצאות הברורות ולעליות חזקות בשוק. חדי העין הבחינו שהבורסה האמריקאית ציפתה

קרא עוד »

חלק מהסיבות שמשכו את הבורסות לשיאים חדשים בשנתיים האחרונות עדיין כאן ולאור העובדה שיש לא מעט תהיות האם לאחר שנתיים של תשואות גבוהות בבורסה כדאי להיכנס החלטנו לעשות קצת סדר בסיבות שגרמו לשוק לעלות ולסיכונים שיש בהשקעה בכדי שכל משקיע יוכל לקבל החלטה אישית בהתאם לניהול הסיכונים האישי.  

מאזן הבנק המרכזי בארה"ב

מאזן הבנק המרכזי של ארצות הברית נותר מלא בנכסים כמו אגרות חוב, דבר המעיד על המשך התערבות ממשלתית בשוק. התערבות זו תומכת בביקוש לנכסים פיננסיים ויוצרת מעורבות מלאכותית חיובית בשווקים..

נזילות גבוהה בעקבות משבר הקורונה

מאז מגפת הקורונה, כמויות הכסף שהוזרמו לשוק נותרו עצומות. הכספים הללו ממשיכים לתמוך בפעילות הכלכלית ולהזרים הון אל תוך שוק ההון .

עקום תשואות הפוך

עקום התשואות בארה"ב נשאר הפוך כלומר תשואות אגרות חוב קצרות גבוהות מתשואות אג"ח ארוכות , מצב המעיד על ציפיות להמשך הורדת ריביות בעתיד הרחוק ,אי אמון במדיניות המוניטרית וצפי למיתון שטרם הגיע לכלכלה האמריקאית .המשמעות היא שהמציאות כלומר הפרמטרים הכלכליים מפתיעים לטובה את המשקיעים בפועל.

שליטה באינפלציה

האינפלציה נמצאת בשליטה, מה שמאפשר לבנקים המרכזיים להמשיך במדיניות מוניטרית מרחיבה ולהמשיך עם הפחתות הריבית נכון לרגעים אלה.

צמיחה כלכלית ורווחיות החברות

הכלכלה האמריקאית ממשיכה לצמוח, ודוחות כספיים של החברות מצביעים על עלייה ברווחים ובמכירות. המגמות הללו מחזקות את אמון המשקיעים בנכסים פיננסיים..

סטטיסטיקות לתקופות בחירות והחלפת ממשל בארה"ב

סטטיסטית, השנים שלאחר בחירות בארה"ב מתאפיינות בעליות בשוק ההון, בזכות יציבות פוליטית יחסית ומדיניות כלכלית מרחיבה ויציבות שלטונית..

פוטנציאל להקלות נוספות במדיניות המס והרגולציה

עליית הנשיא החדש בארה"ב עשויה להוביל להורדת מס חברות ולצמצום רגולציה, מהלך שיגביר את הרווחיות התאגידית ויעודד השקעות חדשות.

מהפכת הבינה המלאכותית

הבינה המלאכותית משנה תעשיות שלמות ומייצרת הזדמנויות חדשות לצמיחה כלכלית. השקעות בטכנולוגיות חדשניות מושכות משקיעים רבים ומעלות את ערך המניות בתחום ונראה כי אנו בתחילת מהפכה טכנולוגית חדשה שלפחות לעת עתה מביאה רוח גבית חיובית לשוק ההון.

"כסף על הגדר"

ריביות גבוהות יחסית גרמו למשקיעים רבים לשמור כסף רב בעמדת המתנה בפיקדונות ובקרנות כספיות . ירידת הריביות עשויה לזרז חזרתם של הכספים בעמדת המתנה לשוק ההון  ואולי ליצור ביקושים חדשים.

סימני שוק בועתי

בהשוואה לעבר, מספר ההנפקות  שמעיד על שוק גבוה  ויקר שמזמין מכירת מניות לציבור לא מעיד על שוק בועתי אם כי מכפילי הרווח בהחלט גבוהים יחסית לעבר.

עידוד צריכה מקומית

הטלת מכסים על יבוא סחורות לארה"ב עשויה לעודד ייצור מקומי וצריכה פנימית, גורם שתומך בפעילות כלכלית יש לזכור שארה"ב היא כלכלת צריכה.

סיכונים לשוק ההון

"ברבור שחור"

כמו תמיד, אירועים בלתי צפויים עלולים לערער את השוק. דוגמה לכך היא התפרצות מגיפה, מלחמה או אירוע שמפתיע את השווקים שנמצאים באופטימיות יתר.

סביבה ביטחונית לא יציבה

מלחמה אזורית או עלייה במתיחות הביטחונית עלולים להכביד על הכלכלה ולגרום לבריחה לביטחון של משקיעים כדוגמת הדולר ,הזהב ואגרות חוב ממשלתיות  לדוגמא.

חזרה לאינפלציה

הטלת מכסים על יבוא מסין עלולה לגרום לעליית מחירים, דבר שיכול להחזיר את האינפלציה וליצור עליית מחירים נוספת ולעצור את ירידת הריבית .

שחיקה ברווחיות החברות

השפעת הריבית הגבוהה עדיין לא ניכרת אצל החברות , השימוש בבינה מלאכותית בחברות טרם הראה את השפעתו ויידרש זמן לראות האם הרווחיות הגבוהה נשארת .

יציבות גוש האירו

שינויים כלכליים או פוליטיים באירופה עלולים להשפיע על היציבות הכלכלית הגלובלית ולגרום לחששות המשקיעים וניכר כי התשואות של הבורסות באירופה השנה לא היו בולטות במיוחד לטובה.

עליית מחירי הנפט

 המתיחות בעולם עלולה להביא לעלייה חדה במחירי הנפט  ומכאן להוביל לעלויות ייצור גבוהות ופגיעה ברווחיות של חברות מענפים שונים  וכמובן להחזיר את האינפלציה .

מכירה מאסיבית של נכסים על ידי הבנק המרכזי

אם הבנק המרכזי יחליט להאיץ את מכירת הנכסים שרכש בעבר כי ליצור נזילות ולתמוך בשווקים הפיננסים או אם ההנפקות למימון הגירעון יגדלו משמעותית, עלול להיות לחץ של מוכרים בשווקים הפיננסים.

מימוש רווחים

לרוב השווקים יורדים לצורך מימוש רווחים וניקוי השוק " מהידיים החלשות" כלומר המשקיעים שבורחים מהשוק בירידות  לפחות פעם השנה בגובה 10 אחוז  ולאחר שנתיים של עליות בשווקים טרם הגיע מימוש מתבקש.

לשוק הישראלי יש מתאם גבוה לשוק האמריקאי, חלק מהמניות הגדולות בבורסה המקומית נסחר גם בארה"ב ומשך את השוק לעליות , נושא המלחמה ושלטון יציב הביא עימו משקיעים ספקולנטים שראו הזדמנות ליצירת רווחים והזכירו לכל המשקיעים ששוק ההון לעולם לא יהיה יציב או בטוח ,או לחכות לימים טובים יותר זה לא בהכרח מתכתב עם שוק ההון שמזמן סיכוי לרווחים אבל במחיר סיכון ולכן משקיע נבון  חייב להיות אופטימי כדי להשקיע בשווקים ,לבחון את מטרותיו הפיננסיות ולבחור באיש מקצוע שילווה אותו נוכח האתגרים הפסיכולוגיים שמלווים כל משקיע בשוק ההון.

גיא דובז'ינסקי -מנכ"ל ובעלים
גיא דובז'ינסקי -מנכ"ל ובעלים

בעל תוארBA  בכלכלה מטעם המכללה למנהל ותואר שני (MBA) במנהל עסקים מטעם הקריה האקדמית אונו. ניסיון של שני עשורים בניהול כספים ותכנון פיננסי, פועל מתוך התאמת הכלי הפיננסי ללקוח.