בחודש האחרון נראה שתשומת הלב של השוק עברה שינוי – פחות מדברים על הורדות ריבית, ויותר על הסכמי סחר והפחתות מסים בארה"ב. מדובר במהלך שיש לו אינטרס ברור: לחזק את הכלכלה ולממש את ההבטחות של הנשיא האמריקאי. אם נסתמך על ניסיון העבר, צעדים כאלה יכולים בהחלט לתמוך בשווקים. נזכיר – השוק נוהג "להעניש" את מי שמטיל מכסים יותר מאשר את אלו שמוטלים עליהם מכסים. אולי זו גם אחת הסיבות שהשווקים באירופה מציגים ביצועים חזקים מתחילת השנה.
שנה שעברה, מספיק היה להשקיע בשבע מניות טכנולוגיה גדולות כדי לרכב על הגל. השנה, לעומת זאת, היא תזכורת מצוינת לחשיבות של פיזור – לא רק בסקטורים אלא גם גאוגרפית. הסיכונים לא נעלמו, וככל שההשקעות מפוזרות השנה – המשקיעים חשופים פחות לזעזועים נקודתיים.
אחד הנושאים שמטרידים את המשקיעים בימים אלה הוא האינפלציה. החשש הוא שהאינפלציה תמשיך לעלות ותמנע מהפד להפחית את הריבית. אבל נשאלת השאלה – האם בכלל צריך להפחית ריבית כששוק העבודה עדיין חזק והכלכלה האמריקאית יחסית יציבה? גם הדוחות הכספיים שפורסמו על ידי החברות לא רעים בכלל. ייתכן שחלק מהאינפלציה נובעת מהקדמת רכישות מצד הצרכנים, בניסיון להקדים עליות מחירים אפשריות בגלל המכסים – וקשה להאמין שמדובר באינפלציה ממושכת כשמחירי הנפט דווקא ברמות נמוכות.
המכסים מתחילים לתת את אותותיהם דווקא במדדים הרכים – מדדי ביטחון הצרכנים והסנטימנט של המשקיעים ירדו בצורה חדה, אך הפער בינם לבין נתוני האבטלה שעדיין נראים טוב – נותר מבלבל עבור הכלכלנים. במקביל, צריך לזכור שיש עדיין כמויות גדולות של כסף בשוק, ורבים ממשיכים להחזיק מזומן ולא ממהרים לחזור לשוק.
לפני כחודש, עליית תשואות האג"ח האמריקאיות גרמה לחשש מעלייה בעלות החוב ואז הנשיא האמריקאי יצא בהמלצת קנייה רשמית לשוק ההון, ואף הקפיא חלק מהמכסים לתקופה של 90 יום. התוצאה: עלייה של 10% בשוק. אבל כשאותה התופעה חזרה שבוע שעבר – תשואות שוב עלו, הנשיא שוב המליץ להשקיע והציג הסכם סחר עם אנגליה – התגובה בשוק הייתה מתונה בהרבה. ייתכן שהשוק מתחיל לפתח חסינות, אבל גם ייתכן שהוא פשוט ממתין למעשים ולא רק להתבטאויות.
כך או כך – הרגישות של הנשיא האמריקאי לשוק ההון ברורה. הצהרות והפתעות ימשיכו להזיז את השווקים – התנודתיות כאן כדי להישאר. נכון לעכשיו, גם לפי עקום התשואות – הריבית לא צפויה לרדת בקרוב. הדולר מאבד מהקסם שלו כמקלט בטוח, ואילו הזהב נהנה מביקושים בעת ירידות. התקווה היא שהפחתות מסים והסכמי סחר יבשילו בהקדם – ויתנו דחיפה יציבה ובטוחה יותר לשוק ההון.
שורה תחתונה העיניים נשואות להסכם סחר עם סין והפחתת מיסים בארה"ב.
גיא – תכנון פיננסי