תכנון פיננסי מהו?

תכנון פיננסי מהו

תכנון פיננסי הוא ניתוח תיק הנכסים וההון הקיים

תיק הנכסים וההון גם כולל נכסים ריאליים והשקעות שהן לא פיננסיות, ושל התזרים משפחתי הנוכחי והצפוי בפרישה. מיפוי הנכסים הפיננסים והפנסיוניים בגישה הוליסטית ורחבה, הגדרת מטרות פיננסיות ופנסיוניות והתאמת תיק הנכסים וחלוקתו לפי פרקי זמן ומטרות שונות. עם התארכות תוחלת החיים אין ספק שתקופת הפנסיה הינה משמעותית למדי וחשוב לתת את הדעת על רמת החיים למשך תקופה זו – זה תכנון פיננסי.

למה צריך תכנון פיננסי?

קביעת מטרות פיננסיות

התאמת רמת הסיכון בין מוצרים שונים

חלוקת הנכסים למספר בתי השקעות למיקסום הרווחים

ביצוע התאמות בתיק הנכסים בהתאם למצב וגיל המשקיע

ניצול ומיקסום הטבות מס בהתאם לגיל החוסך

בקרה על הנכסים בעזרת דוחות תקופתיים

הצעדים הראשונים בתכנון פיננסי

צעד ראשון בתכנון פיננסי

ניתוח נתוני מסלקה ותיק נכסים

צעד רשני בתכנון פיננסי

אפיון צרכי החוסך

צעד שלישי בתכנון פיננסי

הגדרת מטרות ויעדים פיננסים

צעד רביעי בתכנון פיננסי

פיזור ההשקעות בין חברות ומוצרים

איך תכנון פיננסי מתבצע?

לצורך התכנון הפיננסי והפנסיוני יש צורך להשתמש בכלים כגון בנתוני מסלקה פנסיונית ממשרד האוצר, שמרכזים את הנכסים הפנסיוניים שלנו, בנתוני דוחות שוטפים של השקעות פיננסיות בבנק וגם חוץ בנקאיות וכן השקעות ריאליות. וגם באתר "הר הביטוח" הממשלתי שמאפשר ניתוח עומק של פוליסות הביטוח יש לאדם, שמטרתו לוודא שהתיק הביטוחי מותאם ליכולת הפיננסית ולמטרות שלו, תוך שכלול מצבו הבריאותי והאיתנות הפיננסית שלו.

לאחר מיפוי זה של תיק הנכסים ובחינת האמצעים הכמותיים, מתבצע אפיון של צרכים פיננסיים ופנסיוניים שבו מגדירים מטרות לטווחים שונים, ושוקלים את האופן בו יתבצע ניהול ההון בעידן שבו  תוחלת החיים מתארכת. גירעונות אקטוארים במוסדות כגון ביטוח לאומי, גידול האוכלוסייה, שוק תעסוקה  תחרותי ומשתנה – כל אלו עובדות קיימות שיש להתייחס אליהן ולקחת אותן בחשבון במסגרת התכנון.

הריבית הנמוכה כיום מאתגרת את היכולת לייצר תשואות סולידיות לטווח הארוך ומרבית החסכונות של הציבור נמצאים בשוק החופשי ולכן נדרש מהציבור להשתמש במקסימום כלים בכדי לנהל באופן מתמשך ובהתאמה לגילאים שונים בחיים את תיק הנכסים שלו. מחשבוני השוואות, הפחתת עלויות, האפשרות לנייד כספים…כל אלה הם באחריות החוסך והאחריות הפנסיונית חלה על האדם הפשוט שנדרש למשל להחלטות כמו האם לחסוך לפנסיה בביטוח מנהלים או בקרן פנסיה או לבחור את מסלול ההשקעה שמתאים לו.

לכל אחד מתאפשר ולהשקיע בבנק באמצעות תיקי השקעות, וגם מחוץ לבנק בקופות גמל, קרנות השתלמות, קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים, פוליסות חיסכון ובהשקעות ריאליות ואלטרנטיביות אחרות. לאור כל האפשרויות האלו חשובה מאד ראיה רחבה והבנה של הכלים העומדים לרשותנו כדי לקבל תמונת מצב כללית. חשוב מאד לבחון כל מוצר בנפרד ואת הקשר בין האפיקים ולשכלל גם את תקנות המיסוי, הרגולציה המשתנה והצרכים המשתנים. רק הבנה רחבה כזו שמביא עימו איש מקצוע, אשר מבצע תכנון מרוכז פנסיוני ופיננסי, יכולה לאפשר באמת את האופטימיזציה של ההשקעות.

לקביעת פגישת תכנון פיננסי

מדוע מומלץ להיעזר באיש מקצוע?

בתהליך התכנון הפיננסי והפנסיוני, לאחר הגדרת מטרות ובניית תכנית מוסדרת של תכנון ההשקעות, האופק נראה יותר ברור ומתוכנן ואז ניתן לגשת ולבחון את החברות והמוצרים שעומדים לרשותנו בשוק בהתאמה ליעדים המשתנים והאישיים של כל אחד. איש מקצוע אשר לא קשור לחברה כזו או אחרת או למוצר מסוים, יכול לעזור בבחינה אובייקטיבית ומעמיקה של היתרונות בכל חברה ובכל מוצר בהיבטים שונים כמו: תשואת מיסוי, אופן ההשקעה ועלות הניהול. הראיה הרחבה הזו מאפשרת "להתגבר" על הנטייה של חוסכים לראות כל מוצר בנפרד ואף "לצבוע" את הכסף בצבע אחיד מבחינת רמת הסיכון וזאת למרות שיכולות להיות מטרות שונות להשקעות כאלו ואחרות. ההתבוננות הרחבה של איש המקצוע  מאפשרת למעשה לבנות תמהיל השקעות ורמות סיכון נכון ומדויק לחוסך בהתאם למטרותיו ויחד עם המשך בקרה שוטפת. התנהלות כזו יכולה לעשות את ההבדל בין אדם שצבר מספיק הון לחיי רווחה ארוכים ובין אדם שמגיע לגיל פרישה עם מעט צבירות פיננסיות וצריך להתעורר למציאות כלכלית חדשה של ירידה ברמת החיים.

חשוב לזכור שהפנסיה שאנחנו נקבל בעתיד, תהיה נמוכה מההכנסה השוטפת בתקופת תעסוקה ומהמשכורת שלנו ועל כך מעיד הנתון "יחס התחלופה" שבמדינת ישראל הוא בין הנמוכים אשר מראה כמה הקצבה נמוכה יחסית לגובה המשכורת שהיוותה בעבר את מקור ההכנסה שלנו.

למס רווח הון יש השפעה אדירה על היכולת לצבור תשואה מקסימלית בריבית דריבית לאורך זמן ולכן חשוב להשתמש נכון במוצרי השקעה חוץ בנקאיים. אם ניקח למשל את קרנות ההשתלמות, אשר נתפסות אצל חלק מהאנשים כמוצר נזיל שלאחר 6 שנים ניתן למשוך אותו כיוון שזה אכן אפשרי. אך אם מכירים ביתרון של המוצר הזה כהשקעה פטורה ממס רווח הון ובדמי ניהול נמוכים יחסית, אפשר לרתום אותו להשקעה ארוכת טווח במקביל לפנסיה. לדוגמא ניתן לבחור במסלולים עוקבי מדד או במסלולים שמשלבים השקעות אלטרנטיביות בנוסף להשקעות באגרות חוב ובמניות ולא לפדות את הקרן לאחר שש שנים. ניתן גם לנהל את הקרן במקום שיש בו השקעות אחרות ולבקש ולקבל עקב כך, דמי ניהול מופחתים.

עוד נושא שעליו חשוב להתבונן הוא משיכת פיצויים במעבר בין עבודות. שכן, משיכה כזו יכולה להקטין באופן  משמעותי את הקצבה שנקבל בעתיד ולכן תכנון  מתמשך הוא גם כן מאד משמעותי כי מאפשר לעבוד עם ההון שצברנו. למשל, ניתן לקבל הלוואות זולות מחברות הביטוח או לבצע השקעות מבלי לפגוע ולמשוך את החסכונות שלנו.

בהמשך התכנון הפיננסי והפנסיוני ולאחר מיפוי הנכסים והכלים בהם ניתן לחסוך ולהשקיע את ההון המצטבר, מתבצע פיזור ההשקעות בין המוצרים והחברות השונות תוך מיקסום צבירות הכספים  לצורך הפחתת עלויות, מיסוי והתאמת  תיק ההשקעות. כאשר המתכנן, איש המקצוע, הוא מעין "שומר הסף" של הלקוח שמלווה אותו בכל התחנות החשובות  בחיים בזמן תעסוקה  רגילה, לקראת הפרישה ולאחר הפרישה.

תכנון פיננסי חכם ודינאמי

ידוע שעולם ההשקעות הוא דינאמי כך גם החברות עצמן משתנות, מתמזגות, דירוג החברות משתנה ובוודאי שגם מצבו של האדם בנקודות שונות בחיים משתנה. ומכאן שגם הצרכים והסיכונים שיש לקחת בהשקעותיו, משתנים בהתאם. לכן יש צורך מדי תקופה, להיפגש עם איש המקצוע פעם נוספת, ולבחון האם יש צורך בהתאמות ובשינויים בתיק הנכסים. תכנון שוטף נכון ממזער נזקים ומכוון הלאה אל מטרות ארוכות טווח.

בשלב מאוחר יותר ולקראת פרישה יש צורך גם בתכנון הפרישה כדי שיהיה נכון לאדם  לבחון את היבט המיסוי והעברת הנכסים לדור הבא באופן אופטימלי. וכל זאת תוך התאמת הסיכונים וניצול הטבות המס לקבוצת ה"גיל השלישי" שנועדו לעודד את מי שמעל גיל 60 להמשיך לצבור ולחסוך יותר כסף לגיל הפנסיה.

שימוש תקופתי בטבלאות השוואה של מספר גדול של חברות מנהלות והיכולת לחסוך בעלויות ניהול מביא לצבירה יעילה יותר של תשואות בשוק ההון. ולכן, תכנון פיננסי הינו שירות שאמור להיות מתמשך ולא חד פעמי. ולכלול זמינות מתמשכת של המתכנן ללקוח ועדכונים יזומים של הלקוח ע"י המתכנן, במידע אשר חשוב עבורו. וכמובן שעל המתכנן להיות אובייקטיבי לחלוטין כדי שיוכל לבחון עלויות, מיסוי וביצועי חברות ומוצרים, ללא זיקה כלשהי אליהם. המתכנן חייב לשלוט באופן מקצועי בשפת שוק ההון, ובנושאים הקשורים לפנסיה ולהיות אמין, דיסקרטי ושירותי. וכמובן שיש צורך ברישיון מקצועי מוסדר בכדי שיתאפשר לפעול בצורה מפוקחת חוקית ובהתאם לכללי הרגולציה ועל פי אמנת שירות וסודיות מתבקשים.

בעולם התכנון יש כל מיני "כובעים" של אנשי מקצוע: מתכננים פיננסים, מתכנני פרישה, יועצי פרישה, סוכני פנסיה ועוד. אני סבור שבסופו של יום מה שעושה את ההבדל הוא הניסיון, הקשר האישי והשירות.

אשמח להציע לך את שירותי כמתכנן פיננסי ופנסיוני בעל ניסיון של יותר מעשרים שנה בתעשייה הפיננסית. במהלך השנים ליוויתי מאות לקוחות בגילאים שונים ובמצבי שוק משתנים ואת הידע הזה אני רותם כדי לסייע לאנשים להשגת מטרותיהם. אני מכיר היטב את עודף המידע בתקשורת וברשתות חברתיות ו"הסחי הדעת" אשר משבשים עבור אנשים רבים את השגת מטרותיהם וזוהי שליחות של ממש עבורי לעזור ללקוחותיי "לדלג על משוכות אילו" ולהשיג את מה שהוא באמת הטוב ביותר עבורם.

שאלות נפוצות

מתמשך ליווי אישי שבא לידי ביטוי בבקרת הביצועים של החברות ,דמי הניהול והתאמת תיק הנכסים למצב החוסך.

תלוי בבחירת הלקוח תכנון פיננסי הופך לתכנון פרישה לקראת פרישה והתאמת תיק הנכסים תוך שימוש בהטבות מס  לאחר גיל 60.

הליווי הפיננסי ממשיך על פי בחירת הלקוח באותו אופן ואף ניתן ליישם ולבצע התאמות לתיק הנכסים בהתאם למצב הגמלאי  לאור העבודה שתוחלת החיים מתארכת  ומשתנים הצרכים כמובן בהתחשב בצורך בתכנון נכון של העברת הנכסים לדור ההמשך ובשירות עבור היורשים או המוטבים.

גיא דובז'ינסקי -מנכ"ל ובעלים
גיא דובז'ינסקי -מנכ"ל ובעלים

בעל תוארBA  בכלכלה מטעם המכללה למנהל ותואר שני (MBA) במנהל עסקים מטעם הקריה האקדמית אונו. ניסיון של שני עשורים בניהול כספים ותכנון פיננסי, פועל מתוך התאמת הכלי הפיננסי ללקוח.