מינוף פיננסי מהו

מינוף פיננסי מהו

מאמרים נוספים

פוליסות חיסכון השוואה

מבזק אוקטובר 24

לאחר חודש אוקטובר שהיה חלש קצת בשווקים, הבחירות בארה"ב הביאו לדחיפה משמעותית מאוד עם התוצאות הברורות ולעליות חזקות בשוק. חדי העין הבחינו שהבורסה האמריקאית ציפתה

קרא עוד »
תקציר ינואר

מבזק ספטמבר 24

חודש ספטמבר המשיך את המומנטום החיובי בשווקים וזאת למרות הסטטיסטיקה העונתית ונראה שבינתיים רכבת הכסף לא עוצרת בארה"ב. לאחרונה התפרסמו נתונים כלכליים טובים לכלכלה ,אבל

קרא עוד »
השקעה בקרנות נדלן

מבזק יולי 24

קיץ סוער בשווקים, חודש יולי תעתע בחו"ל במשקיעים ויצר מעין רוטציה זמנית במניות כלומר ראינו ירידות במניות הטכנולוגיה הגדולות שדחפו את השווקים בשנה וחצי האחרונות

קרא עוד »

בתכנון פיננסי לאנשים פרטיים אני נתקל בהרבה מקרים שבהם שואלים אותי האם כדאי לפדות את הכספים מהקופות ולמנף את הכסף הזה. שהרי המון אנשים ממנפים את ההון שלהם בשנים האחרונות למטרות שונות נוכח הריביות הנמוכות. ומחיר הנכסים שלנו גם ממשיך לעלות, גם הנכסים הפיננסיים והנדל"ן שברשותנו.

ואכן, מינוף פיננסי הוא בסה"כ דבר נכון. ועם זאת חשוב לתכנן אותו נכון. בדומה  לעולם העסקי ישנן פירמות זהירות שממנפות עצמן באמצעות איגרות חוב זולות או הלוואות זולות כדי לבצע השקעות נכונות אך ישנן גם חברות שממנפות את הנכסים שלהן להשקעות מסוכנות ובמוקדם או במאוחר גם יקרסו. בסופו של דבר החברות החזקות ששורדות לאורך זמן הן אילו שיחס ההון העצמי שלהן לעומת ההלוואות, מעיד על איתנות פיננסית ויכולות לשרוד משברים כלכליים והתייקרות של הלוואות. וכן, משבר 2008 שבוודאי זכור לכם לימד אותנו דבר או שניים על מינוף יתר אבל… מדובר כבר בהיסטוריה רחוקה. בוודאי נוכח המינוף של משקי הבית בישראל ובעולם נכון לשנת 2021.

אז איך אפשר למנף ההון שלנו?

פשוט ללוות מול הנכסים הפיננסים או הריאליים שלנו. רק לאחרונה, יצאה החלטה שלא ניתן למשכן נכס קיים לכל מטרה וזאת בניסיון לקרר את שוק הנדל"ן .

ולמה בכל זאת כדאי לעשות מינוף להון העצמי שלנו? ובאילו מקרים?

בכדי להוזיל עלויות של הלוואות קיימות ולמחזר אותן  ואם יש לנו מטרה מוגדרת שלטובתה נדרש לסכום כסף וידוע לנו שבטווח מוגדר נוכל להחזיר את ההלוואה כי נממש נכס או נקבל את הכסף בחזרה.

או בכדי להשקיע באפיק השקעה אחר שאמור להניב לנו תשואה שווה או יותר גבוהה מעלות ההלוואה שלקחנו.

ובמידה ויש לנו יכולת החזר ומצד שני אנו רוצים להישאר עם ההון הבסיסי שלנו אך גם לסייע  לקרוב משפחה בהלוואה בתנאים מועדפים לצורך מטרה מוצדקת כגון, השקעה חכמה או רכישת נכס או עזרה בלימודים לאחד הילדים למשל הלוואה כזו יכולה להיות פתרון  נכון. כמובן  אם יש לנו נכסים פיננסים "שמגבים" את ההלוואה או יכולת החזר חודשי של ההלוואה.

מתי פחות מומלץ לנסות למנף את הכסף שלנו?

כשאנו לווים מנגד לכספים שמושקעים פיננסית במקום אחד ומשקיעים את כספי ההלוואה בשוק ההון במקום אחר ולא ניתחנו את הסכנות שבדבר או שפשוט אין לנו יכולת להחזיר את הכסף ברמה חודשית.

באמצעות תכנון פיננסי מקיף  ניתן לקבל יותר כלים על מנת להפחית את ריביות ההלוואות, להגדיל את מקורות האשראי שלנו ולאתר את ההשקעות המתאימות והראויות שיכולות להגדיל את הנכסים שלנו וזאת בהתאם ליכולת ההחזר שלנו ולשאר ההשקעות שלנו.

חברות הביטוח ובתי ההשקעות יאפשרו לנו לקבל הלוואה בשיעור ממוצע של 70 אחוז יחסית לכספים הנזילים שהשקענו אצלם ועד לתקופה ממוצעת של 7 שנים גם במסלול צמוד פריים מינוס 0.5 אחוז.

פירוש הדבר הוא שאם אנו משקיעים את הכספים שלנו בצורה חכמה, אנחנו גם מוזילים את עלות ניהול הכספים שלנו, מפחיתים את המיסוי בגין הרווחים  ואף יכולים ללוות בריבית 1.1 אחוז בלבד שהיא ריבית  זולה מאוד  יחסית  לרוב ההלוואות המוצעות בשוק. מה שבפעול  קורה שיש אפשרות לשלם החזר נמוך יחסית , אפשרות לפרוע את ההלוואה בכל עת ללא קנס ולהישאר עם ההשקעות שלנו ועם יכולת מינוף של הכסף בצורה זולה לכיוונים הנכונים לנו.

במקרים מסוימים, ניתנת לנו האפשרות להחזיר רק החזרים בגין הריבית ולדחות את החזר הקרן עד לתקופה של 4 שנים בממוצע. כך שאם אנו יודעים שבטווח זה נוכל להחזיר את הכסף (נניח ממכירת נכס או קבלת כספי ירושה) אזי נוכל לייצר אשראי עם החזר מאוד נמוך, רק בגין הריבית ולא בגין הקרן עצמה.

חשוב לדעת שגם מול כספים פנסיוניים ולא נזילים, ניתן ללוות בין 30 אחוז ל 50 אחוז משווי הקופות שלנו ובתנאים זהים לחלוטין.

בעבודתי יוצא לי לפגוש מקרים רבים של אנשים שפודים את החסכונות שלהם, משלמים מס מיותר  ופוגעים לעצמם בעתידם. ואם רק היו יודעים שיש דרך אחרת, במקרים ספציפיים, ללווות סכום מסוים  שאפשר להחזיר אותו באופן חודשי, להשתמש בכסף בצורה חכמה ועדיין להישאר עם החסכונות –  מצבם בוודאי היה משתפר באופן משמעותי.

מקרים נוספים שאני פוגש קשורים לאנשים שלוו כסף מכל מיני גופים פיננסים בריביות גבוהות של הרבה יותר מ 8 אחוז. כאשר מדובר בסכומים קטנים למטרות שוטפות. וזאת כי הם לא הכירו את האלטרנטיבות  ונכנעו לפרסומים והצעות שונות להלוואות מגופים שלאו דווקא מציעים להם את הריביות התחרותיות במשק.

אין הרבה כללי אצבע למינוף נכון מלבד כללי הבסיס שהם: יכולת החזר חודשית, אפשרות לכיסוי ההלוואה ושימוש בכסף למטרה מושכלת ומוצדקת.

חשוב לזכור שריביות ובוודאי במסלולי פריים, עלולות לעלות. וכמו כן לזכור שבמצב בו השווקים נופלים ונכס הבסיס שלנו (כלומר ההשקעות שבגינן אנו לווים כסף) קטן, אזי סכום ההשקעה ירד אפילו פחות מערך ההלוואה. ובמצב כזה החברות ידרשו לנקוט בצעדים. לכן כדאי שהמינוף יתבצע רק לאחר תכנון פיננסי אישי מקיף שכולל את ניתוח הכלים הפיננסיים הקיימים ומטרות ההלוואה או ההשקעה שלך.

אשתף אתכם שבמרץ שנה שעברה פנה אליי אדם שללא הכוונה מושכלת לווה כסף מנגד לכספים שצבר בקרן ההשתלמות, בכדי להשקיע עוד כסף במניות בחשבון הבנק שלו. הוא למעשה לא קיבל את ההדרכה הנכונה ובפועל השקיע עוד מאותו דבר ומינף את הכסף שלו מעבר לקצה יכולתו. כתוצאה מכך ההשקעה שלו במניות "נחתכה" בחצי, קרן ההשתלמות שלו התכווצה ואותו אדם, בלחץ הנפילות בשווקים במשבר הקורונה (שאגב לאחר חודש תקנו את עצמן), מכר את ההשקעות בהפסד ונדרש לפדות את ההשתלמות שלו בכדי להחזיר את ההלוואה שלקח. וזוהי רק דוגמא אחת למקרה שפגשתי ובו נגרם נזק לחסכונות הפיננסיים בעקבות מהלך שכזה.

אז כפי שאתם בוודאי מבינים, כפי שחברות צומחות במינוף נמוך יחסית להון העצמי שלהן והשקעות חכמות של כספי המינוף, כך גם אנשים פרטיים צריכים להבין ולהכיר את יכולות מינוף תיק הנכסים שלהם ואת "גבולות הגזרה" הפיננסיות שלהם. ויחד עם זאת בהחלט ניתן להגדיל את ההון העצמי בלקיחת סיכונים מחושבים, ורצוי שזה יעשה בליווי איש מקצוע אשר יוכל לתת את ההכוונה הנכונה.

שימוש  נכון בכספי הלוואה או בהון העצמי שלנו בדומה להלוואת משכנתא שבזכותה הציבור ממנף את ההון העצמי שלו  לרכישת  נכס כך  גם  ניתן למנף את הקיים  ולהגדיל  את תיק הנכסים  בתנאי  והמהלכים נעשים בהכוונת איש מקצוע

גיא דובז'ינסקי -מנכ"ל ובעלים
גיא דובז'ינסקי -מנכ"ל ובעלים

בעל תוארBA  בכלכלה מטעם המכללה למנהל ותואר שני (MBA) במנהל עסקים מטעם הקריה האקדמית אונו. ניסיון של שני עשורים בניהול כספים ותכנון פיננסי, פועל מתוך התאמת הכלי הפיננסי ללקוח.