משקיע כשיר

משקיע כשיר

מאמרים נוספים

פוליסות חיסכון השוואה

מבזק אוקטובר 24

לאחר חודש אוקטובר שהיה חלש קצת בשווקים, הבחירות בארה"ב הביאו לדחיפה משמעותית מאוד עם התוצאות הברורות ולעליות חזקות בשוק. חדי העין הבחינו שהבורסה האמריקאית ציפתה

קרא עוד »
תקציר ינואר

מבזק ספטמבר 24

חודש ספטמבר המשיך את המומנטום החיובי בשווקים וזאת למרות הסטטיסטיקה העונתית ונראה שבינתיים רכבת הכסף לא עוצרת בארה"ב. לאחרונה התפרסמו נתונים כלכליים טובים לכלכלה ,אבל

קרא עוד »
השקעה בקרנות נדלן

מבזק יולי 24

קיץ סוער בשווקים, חודש יולי תעתע בחו"ל במשקיעים ויצר מעין רוטציה זמנית במניות כלומר ראינו ירידות במניות הטכנולוגיה הגדולות שדחפו את השווקים בשנה וחצי האחרונות

קרא עוד »

ריבוי בהצעות השקעה ייחודיים עבור לקוחות כשירים בלבד ובמקביל הגידול במספר הלקוחות הכשירים בשנים האחרונות, מוביל לצורך ב "עשיית סדר" בנושא השקעות עבור לקוחות הנחשבים כשירים.  במאמר זה אסביר מיהו משקיע כשיר ומה הסיבות שהצעות אלו רלוונטיות רק עבור מי שעונה להגדרה זו.  ואתייחס גם להשקעות המיועדות אך ורק למועדון האקסלוסיבי של הלקוחות הכשירים וכמובן מדוע כדאי להיזהר יותר דווקא כלקוח כזה.

מי הוא משקיע כשיר?

המשקיע הכשיר מוגדר כבעל שווי נכסים פיננסים נזילים המוערך בכ-8 מיליון ש"ח או שהכנסתו השנתית הינה מעל מיליון ש"ח (הגדרת החוק עודכנה לכן המספר העדכני מעט גבוה יותר ומשתנה בהתאם למדד) או שהכנסות המשפחה הן כ -1.8 מיליון ש"ח לשנה. הגדרה נוספת ללקוח כשיר היא בעלות על נכסים בשווי נמוך יותר, כ-5 מיליון ש"ח בקירוב, עם הכנסה שנתית מעט גבוהה מ-60000 שח או הכנסה משפחתי מעט  גבוהה מ 90000 ש"ח. כאשר מספרים אלה צמודים למדד המחירים לצרכן.

תקנות ההשקעה בנוגע ללקוחות כשירים

הרשות לניירות ערך, שהיא הגוף אשר מפקח על הפעילות בשוק ההון, חידדה בשנת 2016 את תקנות ההשקעה בנוגע ללקוחות שעומדים בקריטריונים האלו והתייחסה בעיקר לשווי נכסים נזילים ופיננסים ולא למוצרי פנסיה קצבתיים או נכסי נדל"ן.

מהרגע שהלקוח מצהיר שהוא עומד בקריטריונים האלה, למעשה הוא עצמאי בניהול כספיו וחוקי ההשקעות המסורתיות והאכיפה הרגולטורית לא חלים עליו או על המוצרים שהוא יכול להשקיע בהם. לדוגמא, אם בעולם ההשקעות המסורתיות הלקוח לא יכול לראות ביצועי עבר בכל סוגי ההשקעה הרי שמרגע שהוגדר ככשיר ניתן להציג לו ביצועי עבר של חברות או תשואות פוטנציאליות ואף להבטיח תשואה.

מבחינת הרשות, לקוח כזה הינו מתוחכם ואמיד, ולכן אין צורך שיהיה תחת הפיקוח הזהה לזה שמגן על המשקיע הממוצע. דוגמא לכך היא שאינו חייב לקבל ייעוץ השקעה מבעל רישיון פורמאלי ולעבור בירור צרכים או לראות תשקיפי הנפקה שעומדים תחת תקנות הרגולציה. אומנם, תשקיפי השקעה לצורך גיוס הון של חברות עומדים תחת כללים ברורים כגון הצגת נתונים פיננסיים מלאים תחת תשקיף שמיועד לציבור הרחב אבל במקרה של לקוחות כשירים, חברות יכולות לקצר דרך לצורך גיוס כסף ממקיעים כשירים ולעשות זאת באופן מהיר יותר וללא בירוקרטיה מסובכת. ולשם כך יש אפשרות  ליצור קבוצה שמונה פחות  מ35 משתתפים בהנפקה פרטית סגורה רק עבור קומץ משקיעים כשירים. וזאת כאמור להבדיל מחברה שמגייסת כסף תחת הנפקה שעומדת בכללי הרגולציה לציבור הרחב.

הלקוח הכשיר למעשה נכנס ל"מועדון" שמאפשר לו להשקיע השקעות בעלות אופי ייחודי ועם פוטנציאל לרווחים שהוא גבוה מזה שבהשקעות המסורתיות.

המשקיע הכשיר, ניירות ערך ותשואות עבר

משקיע כשיר יכול גם להשתתף בהנפקות של ניירות ערך בדומה לגופים המוסדיים הגדולים שמנהלים את כספי הציבור ונהנים מיתרון עקב גודלן והנחות במחירי השתתפות בהנפקות.

בנוסף, משקיע כשיר יכול לראות תשואות עבר של מוצרי השקעה שלא גלויים לציבור הרחב. ויכול להשקיע במוצרי השקעה אלטרנטיביים כגון קרנות גידור, קרנות נדל'ן, השקעה ישירה בנדל"ן בארץ או בחו"ל, קרנות הון סיכון וקרנות חוב. אך ישנן קרנות השקעה שבחלקן רף הכניסה עלול להיות גבוה מאוד ולהגיע למיליון דולר ולעיתים הכסף נעול לתקופה ארוכה כך שלא ניתן לפדות את כספי השקעה ולצאת מהשקעה באופן שוטף כי היא לא נזילה עבורו למשך שנה.

השקעות מסוג זה מתוחכמות עבור ציבור הרחב של המשקיעים ולעיתים מסוכנות יותר. עצם אופי השקעתם המגוון והייחודי שלא נאכף תחת הרגולציה של הרשות לניירות ערך מעבירה למעשה את האחריות למשקיע עצמו.

הצהרת המשקיע הכשיר

על מנת להחשב ככשיר, לא מספיקה עבור הלקוח הצהרה בעל פה על כך שכשיר. ועליו להצהיר על כך באופן מוסדר ורשמי באמצעות בעל מקצוע כגון רואה חשבון או עורך דין שבחן את המסמכים הרלוונטיים (דוחות מס הכנסה, חשבונות בנק) ואישר תחת חתימה כי המשקיע אכן עומד במבחני החוק. כלומר הלקוח צריך לחתום ולהצהיר לאחר הצגת מסמכים הרלוונטיים כי הוא מוגדר כלקוח כשיר ובכך יתאפשר להציע לו את ההשקעות הייחודיות עבורו בהתאם להגדרתו ככזה.

לסיכום

בכל שנה מצטרפים "למועדון המשקיעים הכשירים" יותר אנשים מכל התחומים ולא רק מתחום ההיי טק והפיננסים…לעיתים, אדם מקבל לידיו סכום חד פעמי גדול והרצון להשקיע אותו לא בהכרח תואם את ההבנה בהצעות ההשקעה שמוצעות לו. וכמובן שבעשור האחרון ולנוכח הגדלת כמות הכסף בעולם והריביות הנמוכות, ישנה פריחה בעולם ההשקעות וההיצע רב. ויחד עם זאת, חשוב לזכור שעצם הצהרת הלקוח בדבר כשירותו פוטרת את הרגולטור למעשה מלספק לו הגנה מפני גופי השקעה פרטיים שמציעים השקעות מגוונות ושיש להם נוכחות רבה ברשתות החברתיות. ומסיבה זו, רצוי שלקוח כזה כן יעזר ב"שומר סף" שהוא למעשה מתכנן פיננסי אישי שיסייע לו "לסנן" את שלל הפיתויים המוצעים, לבדוק את נאותות מוצרי ההשקעה, ובכך למעשה להקטין עבורו את הסיכון. מתכנן פיננסי ימקד את הלקוח בהשקעות מובילות שמאחוריהן משקיעים ותיקים עם ניסיון מוכח, יסייע לו בפיזור הסיכונים באופן שתואם את מטרותיו הפיננסיות האישיות וכמובן שגם יסייע לו במעקב ובהשוואת מוצרים לאורך זמן. דבר שחשוב מאד עבורו לאור העדר הפיקוח ונעילות הכסף בחלק מהמקרים לתקופות ארוכות מאד.

גיא דובז'ינסקי -מנכ"ל ובעלים
גיא דובז'ינסקי -מנכ"ל ובעלים

בעל תוארBA  בכלכלה מטעם המכללה למנהל ותואר שני (MBA) במנהל עסקים מטעם הקריה האקדמית אונו. ניסיון של שני עשורים בניהול כספים ותכנון פיננסי, פועל מתוך התאמת הכלי הפיננסי ללקוח.